A MALKIA Park állatmentő központ Diósförgepatonyban 2016. június 3-án nyitotta meg először kapuit. Elsődleges célunk a lehető legoptimálisabb életkörülmények megteremtése olyan állatok részére, melyeket cirkuszokból és nem megfelelő házi tenyésztési feltételektől mentettünk meg.

A macskafélék családjának számos képviselője él nálunk (oroszlánok, tigrisek, leopárdok, jaguárok, hiúzok, pumák, gepárdok). Különös örömmel tölt el bennünket egy ritka vendég – a Hima nevet viselő nőstény hópárduc – jelenléte, mely a maga nemében Szlovákiában egyedülálló. Testközelből láthatók a gibbonok, a csuklyásmajmok és makik, a papagájok, szurikáták és a teknősök. Állatsimogatónkban, az általunk összeállított takarmány-csemegével megetetheti a patásokat (zebra, teve, szamár, birka, kecske, láma), a nyulakat, a kengurukat, a selyemtyúkokat és a pávákat. A MALKIA Park területén egy mobil akvárium is található, melyben a 2010-ben, a Mexikói-öbölben történt kőolaj-katasztrófa során megmentett cápák élnek. A cápák közel egy évig tartó kezelésen, és az új környezethez való alkalmazkodási időszakon estek át. Megmentőjüknek már nem állt módjában az ellátásukról gondoskodni, így a 2016. év végén a mi gondozásunkba kerültek.

Törekvéseinkben Ön is támogathat bennünket. Tetszőleges pénzügyi hozzájárulással segíthet nekünk az állatok részére új kifutókat, a cápák részére nagyobb tartályokat építeni, és biztosítani az élelmet valamennyi gondozottunk számára. Köszönjük!

Adomány

Tudatosítja, hogy mi történik az állatokkal a cirkusz világában?

Az állatok hosszú kilométereken át, szűk ketrecekbe zárva vándorolnak városról városra. Csupán az emberi kapzsiság és a profithajhászás miatt válnak kényszerű bohócokká, hogy egy rövid időre szórakoztassák a nagyérdeműt. Ez igazságtalan, és főképpen, teljesen természetellenes. Gondolja, hogy az állat a különféle esztelen parancsok teljesítésében örömét leli, hogy élvezi például a tüzes karikán való átugrálást (miközben fél a tűztől)? Természetesen nem, minden egyes végrehajtott parancs mögött hosszú órák fájdalmas, szenvedéssel, és az állat természetének elnyomásával teli gyakorlás áll. Márpedig mi nem szeretnénk, hogy az állatok szenvedjenek, igaz? Ha nem fogjuk látogatni az állatcirkuszok előadásait, nem lesz bevételük, és nem fognak tudni létezni. A cirkusztulajdonosoknak nem lesz okuk az állatokat fogságban tartani. Hatályos jogszabályaink egyelőre nem tiltják a cirkuszi állatokkal tartott előadásokat. Számos országban azonban már megtették, és reméljük, hogy ez hamarosan Szlovákiában is megtörténik.

A vadon élő állatok sincsenek biztonságban az ember elől!

Azon kívül, hogy az ember, további értékesítés céljából, csapdába ejti és vadássza a vadon élő állatokat (gyakran illegálisan, a prémjük, agyaruk vagy más – a feketepiacon nagyra értékelt – testrészeikért), az egyre növekvő népesség több és több teret igényel, és az állatvilág területeiből farag le. Az ember elpusztítja az életkörnyezetet, tönkreteszi az eredeti élőhelyeket (mocsarak, szavannák, természetes erdők és őserdők), és ültetvényekkel vagy más magas termelékenységű formákkal váltja fel ezeket. Az állatok elveszítik otthonaikat és populációik elsorvadnak.
Tudta, hogy számos csokoládé, margarin, harapnivaló vagy kozmetikum pálmaolajat tartalmaz? Az afrikai olajpálma gyümölcshéjából készül. Nagy a kereslet iránta, mert – bár sokkal egészségtelenebb, mint a repce-, vagy napraforgóolaj -, lényegesen olcsóbb. Az olajpálmát Indonéziában és Malajziában, az eredetileg esőerdőkkel borított területek helyén kialakított ültetvényeken termesztik. Ezáltal számos állatfaj (elég megemlítenünk a ritka orángutánokat és a szumátrai tigriseket) elveszíti menedékét. Ön is hozzájárulhat a megmentésükhöz, ha olvasni fogja a termékcímkéket, és csökkenti a pálmaolajat tartalmazó termékek vásárlását. Mi a MALKIA PARK-ban így teszünk, nálunk nem talál pálmaolajat tartalmazó terméket.

Helyes, hogy az állatok az emberi divathóbortok miatt szenvedjenek?

Az értékes prémjükért tenyésztett állatok egész – rövidre szabott – életüket embertelen körülmények között élik le, és gyakran, kimondottan drasztikus módon pusztulnak el. Mindez csupán azért, hogy kielégíttessék az exkluzivitás utáni értelmetlen emberi vágy. Manapság, amikor a fejlett technológiáknak köszönhetően a legkülönfélébb, tökéletes műszaki tulajdonságokkal rendelkező ruházati anyagokat, és olyan műbőrt és műszőrmét tudunk kifejleszteni, melyeket nem lehet megkülönböztetni az eredeti állati szőrméktől, itt az ideje kimondanunk, hogy a szőrmebunda csakis az állatot illeti meg. Ő ugyanis vele született.
Ne feledkezzünk meg a kozmetikumokról sem. Nagyon sok kozmetikai vállalat még most is állatokon teszteli készítményeit, s az állatok így hosszú szenvedés után, fájdalmak közt pusztulnak el. Csakis rajtunk múlik, hogy megfontoltan válasszunk gyártót és megfelelő terméket.

A kegyetlenség helyett döntsünk az együttérzés mellett.

Lehetőségeink szerint, és az állatok tiszteletben tartása mellett a MALKIA Parkban olyan teret alakítottunk ki, ahol néhány fajjal közelebbi kapcsolatba kerülhet (nyúl, kenguru, kecske, vízidisznó, kismalac). A belépés ezekhez az állatokhoz kizárólag gondozó kíséretében, korlátozott számú látogatóval és csak bizonyos órákban lehetséges. A lelkes állatbarátok részére speciális csomagokat készítettünk, amelyek garantálják a felejthetetlen élményt. Így – többek között – egy teljes napra állatgondozóvá válhat, és munkatársaink vezetésével közelebbről is megismerheti néhány faj életét.