Ovca domáca kamerunská

Ovis aries

Kamerunky

Zaujímavé plemeno ovce domácej

Ovce domáce kamerunské tiež našli svoje útočisko v Malkia Parku, kde nám sezónne pomáhajú spásať porasty aj v našom Safari výbehu. Ich pachy potom slúžia ako enrichment (obohacovanie prostredia) našim veľkým mačkovitým šelmám, ktoré sú do tohto výbehu striedavo púšťané. Samozrejme, do výbehu je vždy vypustená iba jedna skupina šeliem, ktorá žije spoločne v inom výbehu, aby nedošlo k zbytočným bojom. Taktiež celá skupina kopytníkov, ktorá bola Safari výbeh spásať, je pred vypustením šeliem opäť v bezpečí svojho vlastného výbehu.

Kamerunské ovce, hovorovo kamerunky, patria do skupiny západoafrických plemien oviec. Namiesto vlny má srsť, čiže nie je potrebné ju strihať. Často si ju ľudia mýlia s kozou kamerunskou kvôli podobnosti srsti aj jej farby.

Srsť je krátka a lesklá, u baranov má hustý golier. Rozoznávame dva farebné varianty: čierno-bielu a hnedú srnčiu. Hnedá srnčia varianta je menšia a má čiernu farbu na bruchu a vnútornej strane končatín. Ovce bývajú spravidla bezrohé, barany majú stočené čierne rohy.

Ovca domáca kamerunská

Ovis aries

Kamerunky

Zaujímavé plemeno ovce domácej

Dátum narodenia

Neznámy

RAD

Párnokopytníky

čeľaď

turovité

krajina povodu

stredná Afrika

DĽŽKA TELA

80-85 cm

VÝŠKA

v kohútiku 45-60 cm

HMOTNOSŤ

30-40 kg

DĽŽKA ŽIVOTA

20-30 rokov

DĽŽKA GRAVIDITY

140-150 dní

POČET MLÁĎAT

1-2

Potrava

trávy, byliny aj listy stromov a krov

Ovce domáce kamerunské tiež našli svoje útočisko v Malkia Parku, kde nám sezónne pomáhajú spásať porasty aj v našom Safari výbehu. Ich pachy potom slúžia ako enrichment (obohacovanie prostredia) našim veľkým mačkovitým šelmám, ktoré sú do tohto výbehu striedavo púšťané. Samozrejme, do výbehu je vždy vypustená iba jedna skupina šeliem, ktorá žije spoločne v inom výbehu, aby nedošlo k zbytočným bojom. Taktiež celá skupina kopytníkov, ktorá bola Safari výbeh spásať, je pred vypustením šeliem opäť v bezpečí svojho vlastného výbehu.

Kamerunské ovce, hovorovo kamerunky, patria do skupiny západoafrických plemien oviec. Namiesto vlny má srsť, čiže nie je potrebné ju strihať. Často si ju ľudia mýlia s kozou kamerunskou kvôli podobnosti srsti aj jej farby.

Srsť je krátka a lesklá, u baranov má hustý golier. Rozoznávame dva farebné varianty: čierno-bielu a hnedú srnčiu. Hnedá srnčia varianta je menšia a má čiernu farbu na bruchu a vnútornej strane končatín. Ovce bývajú spravidla bezrohé, barany majú stočené čierne rohy.