Kapybara močiarna

Hydrochoerus hydrochaeris

Toffie

Capybara
Ďalšia generácia

Toffie je ďalšou generáciou kapybár. Narodil sa jednej z dcér Capinky, čiže je to už Capinkine vnúča. Aj keď jeho matka ako prvorodička bola spočiatku zo svojej úlohy niekedy zmätená, Capinka ako ostrieľaná matka dávala na celú situáciu vždy pozor a dcéra prirodzene začala kopírovať jej materské správanie.

Je to najväčší žijúci hlodavec na svete. Hlava je ťažká, s tupým štvorhranným ňufákom a štetinatým horným pyskom. Oči sú položené vysoko na hlave, aby kapybara dobre videla aj pri plávaní. Telo je zavalité a súdkovité, podobné diviačiemu. Srsť je krátka a štetinatá, riedke šedo-hnedé chlpy majú červenkastý nádych. Končatiny sú krátke a hrubé, veľmi dobre prispôsobené na plávanie. Na predných končatinách sú vždy štyri kopýtkovité prsty, na zadných len tri. Medzi prstami je badateľná krátka plávacia blana.
Oči, nozdry a uši má kapybara navrchu hlavy uložené v jednej rovine, čo umožňuje kapybarám dýchať bez toho, aby vysúvali oči a ušnice nad vodnú hladinu.
Najväčšie dominantné samce majú pri koreni nosa čierno sa lesknúcu pachovú kožnú žľazu zvanú „morillo“, ktorá v období rozmnožovania produkuje belavý sekrét. Ten kapybary využívajú ku značkovaniu. Podobné žľazy, ale podstatne menšie, majú aj samice.
Kapybary sú vynikajúci plavci a pod vodou vydržia až päť minút, pričom túto schopnosť využívajú ako únik pred predátormi. Ak je to treba, kapybara môže vo vode aj spať, z vody jej trčí len nos.

Kapybara močiarna

Hydrochoerus hydrochaeris

Toffie

Capybara
Ďalšia generácia

Dátum narodenia

30. 10. 2022

RAD

Hlodavce

čeľaď

Kapybarovité

DĽŽKA TELA

100-130 cm

VÝŠKA

v kohútiku 50-60 cm

HMOTNOSŤ

50-70 kg

DĽŽKA ŽIVOTA

5-10 rokov

DĽŽKA GRAVIDITY

120-150 dní

POČET MLÁĎAT

2-7

Výskyt

Južná Amerika

Potrava

rastlinná

Toffie

Vyberte spôsob platby
Osobné informácie

Informácie o kreditnej karte
Ide o bezpečnú platbu šifrovanú SSL.
Billing Details

Celkový dar: €200,00

Toffie je ďalšou generáciou kapybár. Narodil sa jednej z dcér Capinky, čiže je to už Capinkine vnúča. Aj keď jeho matka ako prvorodička bola spočiatku zo svojej úlohy niekedy zmätená, Capinka ako ostrieľaná matka dávala na celú situáciu vždy pozor a dcéra prirodzene začala kopírovať jej materské správanie.

Je to najväčší žijúci hlodavec na svete. Hlava je ťažká, s tupým štvorhranným ňufákom a štetinatým horným pyskom. Oči sú položené vysoko na hlave, aby kapybara dobre videla aj pri plávaní. Telo je zavalité a súdkovité, podobné diviačiemu. Srsť je krátka a štetinatá, riedke šedo-hnedé chlpy majú červenkastý nádych. Končatiny sú krátke a hrubé, veľmi dobre prispôsobené na plávanie. Na predných končatinách sú vždy štyri kopýtkovité prsty, na zadných len tri. Medzi prstami je badateľná krátka plávacia blana.
Oči, nozdry a uši má kapybara navrchu hlavy uložené v jednej rovine, čo umožňuje kapybarám dýchať bez toho, aby vysúvali oči a ušnice nad vodnú hladinu.
Najväčšie dominantné samce majú pri koreni nosa čierno sa lesknúcu pachovú kožnú žľazu zvanú „morillo“, ktorá v období rozmnožovania produkuje belavý sekrét. Ten kapybary využívajú ku značkovaniu. Podobné žľazy, ale podstatne menšie, majú aj samice.
Kapybary sú vynikajúci plavci a pod vodou vydržia až päť minút, pričom túto schopnosť využívajú ako únik pred predátormi. Ak je to treba, kapybara môže vo vode aj spať, z vody jej trčí len nos.