Naši zverenci

Lev púšťový Adelle

 

Adelle, Malkiina spolubojovníčka

Adelle, rovnako ako Malkia nemala šťastie na rodičovskú lásku. Narodila sa u pôvodných majiteľov levovi Leovi a levici Surii, ktorá ju ako malé levíča odvrhla. Od svojich 4 mesiacov žije s Malkiou a dodnes sú z nich skvelé parťáčky. Dominanciu o rok staršej Malkie však pociťuje veľakrát.

Lev je najväčším predátorom v Afrike a jediná mačkovitá šelma, ktorá žije vo väčších skupinách, ktoré pozostávajú z 20 až 30 členov. Tvorí ich jeden i viac dospelých samcov a viacero samíc s rôzne starými mláďatami. Ich rev je počuť približne na 5–8 km

Pred storočím sa populácia levov hýbala na úrovni 200.000 jedincov. Dnes ich je menej ako 30.000 a až 80 % zvierat zmizlo zo svojich pôvodných území.

Levy, králi šeliem sú populárnym symbolom majestátnosti a odvahy po tisícročia. Čo sa deje s týmto ikonickým zvieraťom? Ľudský faktor je hlavnou príčinou znižovania ich populácie. Ich hrozbou je vo voľnej prírode pytliactvo, strata biotopu až po lovenie trofejí. Levy sú stále týrané v cirkusoch po celom svete.

VEDECKÝ NÁZOV
Panthera Leo
DÁTUM NARODENIA
5.7.2014
KRAJINA PÔVODU
Afrika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Lev púšťový a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)
< späť na NAŠI ZVERENCI