Naši zverenci

Lev púšťový Alex a Diego

 

Príbeh Alexa 
a jeho brata Diega

Alex a Diego sa narodili u nás v Malkia Parku našim prvým zverencom zo skupiny Leo , Elza a Suria. Táto levia rodinka ešte nebola vykastrovaná pred príchodom, a tak sme museli počkať kým samice porodia. Mláďatá sme sa snažili nechať pri rodičoch, ale žiaľ matka levica neprejavovala záujem, a tak sme ich na poslednú chvíľu odobrali už dehydrované.  Nepretržitú starostlivosť preto museli dostať od našich ošetrovateľov. Alex a Diego držia spolu ako ozajstní bratia, aj keď majú rovnakého len otca leva.

Lev je najväčším predátorom v Afrike, samci môžu narásť až do dĺžky 3 metre od špičky nosa po koniec chvosta a môžu vážiť priemerne medzi 180–250 kg. Ich rev je počuť približne na 5–8 km a bez vody vydržia 3-4 dni.

Pred storočím sa populácia levov hýbala na úrovni 200.000 jedincov. Dnes ich je menej ako 30.000 a až 80 % zvierat zmizlo zo svojich pôvodných území.

Levy, králi šeliem sú populárnym symbolom majestátnosti a odvahy po tisícročia. Čo sa deje s týmto ikonickým zvieraťom? Ľudský faktor je hlavnou príčinou znižovania ich populácie. Ich hrozbou je vo voľnej prírode pytliactvo, strata biotopu až po lovenie trofejí. Levy sú stále týrané v cirkusoch po celom svete.

 

VEDECKÝ NÁZOV
Panthera Leo
DÁTUM NARODENIA
26.8.2016
KRAJINA PÔVODU
Afrika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Lev púšťový a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)
< späť na NAŠI ZVERENCI