Naši zverenci

Kapybara močiarna Capy a Capinka

 

Kapybary zo ZOO našli tiež nový domov v Malkia Parku

Kapybary žijú vo veľkých skupinách. Súčasťou výbehu našich kapybár je rozsiahle jazierko so šachorinou, bahnitými krajmi pri vode, čo je pre kapybaru močiarnu ideálne prostredie. Počas teplých dní si môžu kedykoľvek zaplávať v jazierku, pískajú tam od radosti, potápajú sa a hrajú, taktiež môžu preskúmavať šachorinu po okrajoch jazierka. Majú možnosť vyhrievať sa na brehoch, aj sa schovať do tieňa prístreškov a stromov.
Cez chladné jesenné a zimné obdobie už jazierko nevyužívajú, užívajú si teplo vykurovaných domčekov.

Samček Capy, žiaľ, navždy opustil svoju "družku" Capinku z dôvodu náhlej smrti - poškodeného srdca.

Kapybary sú polovodné cicavce žijúce vo väčšine Južnej Ameriky (Panama, Kolumbia, Venezuela, Brazília, Argentína, Francúzska Guyana, Uruguaj, Peru a Paraguaj) v husto zalesnených oblastiach blízko zdrojov vody napr. jazerá, rieky, močiare, rybníky a mokriny, zaplavované pampy a pozdĺž riek v tropických lesoch.

Je to najväčší žijúci hlodavec na svete.
Na nohách majú plávacie blany. Oči, nozdry a uši má navrchu hlavy, čo umožňuje kapybarám dýchať bez toho, aby vysúvali oči a ušnice nad vodnú hladinu.

Najväčšie dominantné samce majú pri koreni nosa čierno sa lesknúcu pachovú kožnú žľazu zvanú „morillo“, ktorá v období rozmnožovania produkuje belavý sekrét. Ten kapybary využívajú ku značkovaniu. Podobné žľazy, ale podstatne menšie, majú aj samice.

Kapybary sú vynikajúci plavci a pod vodou vydržia až päť minút, pričom túto schopnosť využívajú ako únik pred predátormi. Ak je to treba, kapybara môže vo vode aj spať, z vody jej trčí len nos.

V brazílskych a venezuelských dedinách sú často kapybary chované indiánmi ako domáci maznáčikovia, dokonca sa vedia naučiť niektoré povely podobne ako psi.

VEDECKÝ NÁZOV
Hydrochoerus hydrochaeris
KDE JU/HO NÁJDETE
zalesnené oblasti blízko zdrojov vody
KRAJINA PÔVODU
Južná Amerika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Kapybara močiarna a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI