Naši zverenci

Leopard obláčkový Cattleya

 

Osudom kruto skúšaná Cattleya

Cattleya pochádza zo zajatia od súkromnej osoby, navyše bola odvrhnutá matkou, a preto sa do našej starostlivosti dostala ešte ako úplné mláďatko. Neskôr bola premiestnená do nového výbehu k novému susedovi rovnakého druhu, Obláčikovi. Žiaľ tento samec vystihol moment, kedy Cattleya vyliezla na ich predeľovaciu mriežku a schmatol ju za špičku jej labky. Ťahal si ju k sebe, čo bolo nemožné,  a tak jej spôsobil zranenie nohy s trvalým následkom. Žiaľ až natoľko, že jej noha sa už nedala zachrániť a musela byť amputovaná. Našťastie Cattleya je však napriek svojmu hendikepu veľmi živá a rýchlo si zvykla na lezenie a behanie s tromi nôžkami.

Leopard obláčkový patrí vo voľnej prírode medzi vzácne druhy. eho stupeň ohrozenia vo voľnej prírode je všeobecne ohrozený. Najväčšiu hrozbu pre tento druh predstavuje odlesňovanie pôvodných lokalít a človek- ilegálny lov pre krásnu kožušinu a iné časti tela (najmä kosti a zuby) používané v tradičnej ázijskej medicíne. Patrí medzi všeobecne ohrozené druhy vo voľnej prírode. Mal štyri poddruhy, teraz sú už len tri. (Taiwanský vymrel) V ohrození sú aj na Sumatranskom ostrove (šiesty najväčší ostrov sveta) , kde kvôli odlesňovaniu , kvôli palmovému oleju, prichádzajú o svoje prirodzené prostredie, o svoje domovy.

Jeho domovom sú predovšetkým tropické dažďové pralesy. V Nepále a Bhutáne obýva aj suché podhorské lesy do nadmorskej výšky až 2500 m. Menej často sa vyskytuje tiež v sekundárnych lesoch a mangrovových porastoch. Areál výskytu tohto druhu zasahuje od podhoria Himaláji v Nepále a niektorých časti severovýchodnej Indie až po južnú Čínu, Indočínsky región (Kambodža, Laos, Vietnam, Mjanmarsko, Thajsko) a Malajský polostrov. Pôvodne žil aj na ostrove Taiwan, kde vyhynul zrejme už pred 30 rokmi. Je to samotár a jeho domovom je Južná, Juhovýchodná a Východná Ázia (Ide o nenápadného obyvateľa rozľahlých lesov ázijských trópov: od Indie cez Nepál až po južnú Čínu, žije na poloostrove Zadnej Indie, v Malajsii a Indonézii).

Chvost leoparda obláčikového je rovnako dlhý ako jeho telo. Celková dĺžka jedinca je 60-110 cm a váži 16- 23 kg. Má úžasný skok, jej krásny dlhý chvost slúži na rovnováhu keď napríklad lezie dolu hlavou zo stromu.

Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Cattleyu ďakujeme: LUCII KRESSE 

VEDECKÝ NÁZOV
Neofelis nebulosa
DÁTUM NARODENIA
9.9.2016
KRAJINA PÔVODU
Juhovýchodná Ázia

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Leopard obláčkový a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI