Naši zverenci

Korytnačka ostrohatá Elizabeth & Fredy

 

Elizabeth & Fredy,
najväčšie africké korytnačky

Pochádza z Afriky z oblasti Sahel, ktorá zahrňuje pás saván a stepí naprieč kontinentom od západu na východ, zasahujúc Mauritániu, Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger, Čad, Sudán a Etiópiu. Obýva teda piesčité oblasti v ktorých sa napriek svojej veľkosti vďaka sfarbeniu výborne maskuje.

Korytnačky ostrohaté sú najväčšie africké korytnačky. Svoj druhový názov dostala podľa ostrohov na stehnách. Majú žltú pieskovú farbu pre dokonalé maskovanie a po krajoch výrazne zúbkovatý pancier. Dorastajú do veľkosti 60 – 80 centimetrov pri váhe až 50 kíl, pričom sú samci väčší.

Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Elizabeth a Fredyho ďakujeme: BARBORKE BALÁŽOVEJ

VEDECKÝ NÁZOV
Centrochelys sulcata
DÁTUM NARODENIA
2002 a 2008
KRAJINA PÔVODU
Afrika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Korytnačka ostrohatá a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI