Naši zverenci

Jaguár americký Franco & Nero

 

Franco a Nero si spoločne užívajú radosť z pohybu

Súrodenci Franco a Nero sa dostali do našej starostlivosti ako polročné mláďatá od súkromnej osoby z nevhodných podmienok. Žiaľ ich mamu sa nám nepodarilo zachrániť, nakoľko pôvodný majiteľ nebol ochotný sa jej vzdať. Šelmy nepatria do rúk súkromných chovateľov. V Malkia Parku sa im snažíme vytvoriť vhodnejšie podmienky s podstatne väčším výbehom.

Hlavnou oblasťou jeho výskytu je amazonský dažďový les. Ale okrem toho sa jaguár vyskytuje v takmer celej Južnej a Strednej Amerike, od Mexika až po Argentínu. Na život uprednostňuje tropický dažďový les, predsa však občas žije tiež v buši, alebo savane zarastenej stromami, húštinami, alebo trstinou.

Po tigrovi a levovi je jaguár tretia najväčšia mačkovitá šelma na svete.  Jaguár je samotár. S inými svojho druhu trávi čas iba keď je obdobie párenia alebo keď sa stará o mláďatká. Aby udržal ostatné jaguáre mimo svojho teritória, značkuje si územie močom alebo škrabancami na stromoch.

 Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Franca a Nera ďakujeme:

MARTINE HAMŠÍKOVEJ s rodinou 

VEDECKÝ NÁZOV
Panthera onca
DÁTUM NARODENIA
1.7.2017
KRAJINA PÔVODU
Južná a Stredná Amerika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Jaguár americký a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI