Naši zverenci

Jaguár americký Franco & Nero

 

Franco a Nero si spoločne užívajú radosť z pohybu

Súrodenci Franco a Nero sa dostali do našej starostlivosti ako polročné mláďatá od súkromnej osoby z nevhodných podmienok. Žiaľ ich mamu sa nám nepodarilo zachrániť, nakoľko pôvodný majiteľ nebol ochotný sa jej vzdať. Šelmy nepatria do rúk súkromných chovateľov, ktorí im nevedia vytvoriť vhodné podmienky na život v zajatí. Častokrát ich iba zneužívajú na zárobkovú činnosť. 

Hlavnou oblasťou jeho výskytu je amazonský dažďový les. Ale okrem toho sa jaguár vyskytuje v takmer celej Južnej a Strednej Amerike, od Mexika až po Argentínu. Na život uprednostňuje tropický dažďový les, predsa však občas žije tiež v buši, alebo savane zarastenej stromami, húštinami, alebo trstinou.

Po tigrovi a levovi je jaguár tretia najväčšia mačkovitá šelma na svete.
Jaguár je samotársky teritoriálny lovec. S inými jedincami svojho druhu trávi čas iba keď je obdobie párenia alebo keď sa samica stará o mláďatká.
Aby udržal ostatné jaguáre mimo svojho teritória, značkuje si územie močom alebo škrabancami na stromoch.

Je to najväčšia americká mačkovitá šelma.
Vie plávať, vo vode a v blízkosti vôd loví korisť, majú tak silné čeluste, že dokážu prehrýzť pancier korytnačky. 

V tme vidia šesťkrát lepšie ako človek.

Čierne jaguáre americké nie sú samostatný druh, je to len melanistická forma – majú viac farbiva – pigmentu. 

Prejavuje sa celou čiernou kožou, ale pri dobrom osvetlení sú na koži badateľné tmavšie škvrny - rozety.
Melanistický jaguár a leopard sa nazývajú aj čierny panter –
nie je to čierna puma.

 Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Franca a Nera ďakujeme: MARTINE & MAREKOVI HAMŠÍKOVCOM.

 

VEDECKÝ NÁZOV
Panthera onca
DÁTUM NARODENIA
1.7.2017
KRAJINA PÔVODU
Južná a Stredná Amerika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Jaguár americký a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI