Naši zverenci

Belaňa tundrová/sova snežná Hedviga & Harry

 

Ohrozená belaňa

Celá populácia mimo Ruska sa odhaduje len na 35 párov, hrubý odhad pre európsku časť Ruska je 1 300 až 4 500 párov. Ešte v roku 1978 bola maximálna hustota vo Švédsku počas premnoženia lumíkov 41 párov/100 km2.

Vyskytuje sa na severe Európy, Ázie a severnej Ameriky. Obýva najmä pobrežné tundry a rašeliniská. V Európe je dnes už raritným hniezdičom, hniezdi najmä na severe Ruska, vzácne Švédska, Fínska, Nórska a na Islande.

Na Slovensku sa prirodzene vyskytuje len veľmi zriedkavo v zimných mesiacoch. Podľa údajov z dostupnej literatúry bola od roku 1980 na Slovensku pozorovaná iba v 12 prípadoch.

 Samec je takmer čisto biely. Samica má na tele priečne škvrny. Operenie majú veľmi husté a tvrdšie ako u ostatných sov, okrem iného im zabezpečuje aj nehlučný let.
Zobák aj pazúry sú skryté v hustom perí. Dúhovka očí je jasnožltá. Sovy nedokážu hýbať očami, vedia však otočiť hlavu takmer okolo svojej vlastnej osi. Ušné otvory majú nesymetrické (jedno ucho vyššie, druhé nižšie) čo im pomáha presne lokalizovať pohybujúcu sa korisť.

Tieto sovy hniezdia v nezalesnenej tundre, a to na rovinách aj v horách. Tok sa začína začiatkom apríla a hniezdo predstavuje len plytká jamka na zemi, zvyčajne na miernej vyvýšenine.

Živia sa najmä lumíkmi, no nepohrdnú ani ostatnými hlodavcami, cicavcami do veľkosti zajaca, zriedka ulovia aj vtáky.

Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na HEDVIGU a HARRYHO ďakujeme MICHALOVI VARGOVI.  

 

VEDECKÝ NÁZOV
Bubo scandiacus
KRAJINA PÔVODU
Severná Amerika a Euráza

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Belaňa tundrová/sova snežná a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI