Naši zverenci

Leopard snežný/Irbis Hima

 

Jediný snežný leopard na Slovensku – naša Hima

Hima patrí k ohrozenému druhu leoparda snežného. 
Mala 11 rokov, keď sa dostala do našej starostlivosti a je jediná svôjho druhu na Slovensku. Jej osud žiaľ nebol dobrý. Dlhé roky bola chovaná v zlých podmienkach vo švajčiarskom súkromnom chove. Odtiaľ sa dostala do súkromnej ZOO v Rakúsku, kde mala porodiť mláďatá a ako nepotrebná pre nedostatok miesta putovala do súkromného chovu na Slovensko, žial do nevhodných podmienok. Po rokoch sme na ňu natrafili a teraz si konečne môže užívať pokojný a šťastný život. Zo začiatku, keď k nám prišla, odmietala stravu a bola schúlená v jednom rohu vyše týždňa. Dlho jej trvalo, kým sa u nás udomácnila, no postupne sa osmelila. Spravila veľké pokroky a je omnoho živšia, než keď k nám prišla.

Zbadať leoparda snežného vo voľnej prírode je ťažké, keďže tieto zvieratá sú samotárske  - obvykle sa pohybuje v nadmorských výškach 1500 – 4000 m n. m., v lete môže vyliezať ešte vyššie, až do 5000 m.n.m aby sa ochladil.
V Himalájach sa vyskytuje dokonca vo výške 6000 m n. m. aj preto sú nazývané aj "duchom hôr". 

Preferuje horské oblasti a hornaté stepi, skalnaté krovinaté planiny a otvorené ihličnaté lesy.
K zredukovaniu ich populácie prispeli pytliaci natoľko, že v súčasnosti je leopard snežný na zozname ohrozených druhov. Je ťažké presne určiť, koľko leopardov snežných ešte zostalo. Odhady sa pohybujú od
3500 do 7000 jedincov.

Dlhý huňatý chvost mu umožňuje udržiavať rovnováhu pri pohybe a skokoch, keď sedí, alebo leží má chvost obtočený okolo seba, aby sa zahrial.
Je to teritoriálny samotár, samec sa so samicou stretáva len v období párenia, samica sa o mláďatá stará sama. Aj napriek tomu, že v celom areáli výskytu je pod legislatívnou ochranou, najväčšie nebezpečenstvo pre neho stále predstavuje ilegálny lov a pytliactvo.

Nie je to typicky heraldické zviera, ale aj napriek tomu ho má v znaku jedna ruská republika, a mestá. Taktiež bol jedným z maskotov Zimných olympijských hier v Soči.
Je aktívny za súmraku a za úsvitu, počas dňa však odpočíva na skalách, alebo dokonca v hniezdach po supoch hnedých na silných konároch stromov.
Na posedenie zožerie 2 - 3 kg potravy, ak ho nikto nevyrušuje, korisť konzumuje až týždeň. Sledovaním sa zistilo, že velkú korisť uloví obvykle raz za 10 – 15 dní.
Samica kvôli dlhej starostlivosti o mláďatá rodí zvyčajne raz za 2 roky, mláďatá máva v najnedostupnejšom mieste.
Vzhľadom k obtiažnej dostupnosti miest výskytu a skrytému spôsobu života sú všetky dostupné štatistiky počtov v divej prírode založené len na odhadoch expertov a preto je nutné brať ich ako orientačné.

Leopard snežný dokáže preskočiť vzdialenosť až 15 metrov z jedného skalného útesu na druhý, čím prekonáva aj skok kengury veľkej. 

Začiatkom júla 2021 vo veku 17 rokov nás opustil náš vzácny snežný leopard, naša Hima.
Pred pár mesiacmi jej bola diagnostikovaná rakovina a tiež oslabenejšia funkcia obličiek.
Vzhľadom k jej veku sme neočakávali veľké zázraky , ale sme radi, že sme jej aspoň nachviľu vedeli predĺžiť život. Žiaľ, už bola čím ďalej tým menej aktívna, až kým úplne prestala spolupracovať a odišla za dúhový most do zvieracieho nebíčka.
Navždy zostane v našich ❤️
Ďakujeme všetkým za podporu, hlavne jej adoptívnym rodičom.

 Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Himu ďakujeme: ADRIANE BILIŠIČOVEJ. 

 

VEDECKÝ NÁZOV
Uncia uncia
DÁTUM NARODENIA
2.5.2004
KRAJINA PÔVODU
Stredná Ázia

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Leopard snežný/Irbis a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI