Naši zverenci

Malpa hnedá Johny, Chicco, Gita

 

Inteligentné opice - Johny, Chicco, Gita

Johny, Chicco, Gita - v Malkia Parku našli nový domov - dostali sa k nám zo súkromnej zahraničnej ZOO pre nedostatok miesta.

Ich jedálniček je najpestrejší, čo sa týka opíc nového sveta (opice nového sveta - ploskonosé opice, obývajú oblasti Ameriky). Zožerú všetko: ovocie, zeleninu, hmyz, vajíčka, mäso.
Potravu hľadajú v skupinách a ak jeden člen objaví niečo jedlé, môže to dať ostatným najavo vysokým pískavým zvukom.

Žijú v spoločenstvách od 6 do 20 členov. Tlupu obvykle vedie dominantný pár / prípadne dominantný samec. Samice privádzajú na svet jedno mláďa každé dva roky, v akúkoľvek ročnú dobu. Ak mláďa nedosiahne vek samostatnosti, rodia každý rok.

Vo voľnej prírode sa dožívajú 15 - 25 rokov, v zajatí až do 40 rokov. Malpa hnedá meria 32 až 57 cm bez chvosta a váži 1,9 až 4,8 kg. Chvost dosahuje dĺžku 38 až 56 cm. 

Malpy hnedé (a príbuzné druhy) patria medzi zvieratá, u ktorých bolo pozorované vo voľnej prírode aj v zajatí používanie nástrojov, ako zadržiavanie vody pomocou nádob, lovenie hmyzu pomocou vetvičiek, využívanie nasiakavých predmetov k zadržiavaniu tekutín, alebo rozbíjanie tvrdých plodov pomocou kamenných kladív a kovadlín.

Opice boli pozorované pri rozbíjaní orechov kameňom a dokonca pri využívání kameňov k uvolneniu iných kameňov, ktoré by mohli slúžiť ako vhodné nástroje. Toto správanie známe ako použitie nástroja druhého rádu bolo predtým známe len u šimpanzov.
V Malkia Parku v rámci komentovaných kŕmení rozbíjajú malpy napríklad kokosové orechy o tvrdý podklad, škrupinu sa nesnažia prehrýzť.
Chovatelia im zvyknú dávať aj jarnú cibuľku – s vňaťkou si natierajú telo a zbavujú sa tak parazitov.

Ľudia si často kupujú primáty, mysliac si, že sú to veselí a milí domáci miláčikovia. Keď sa z rozkošných mláďat stanú tvrdohlaví pubertiaci a agresívni dospelí jedinci, ktorí navyše ničia všetko okolo seba, napríklad aj zariadenie bytu, alebo výbehu a dodržiavať hygienu jednoducho nedokážu, ľudia sa ich snažia zbaviť.

Taktiež turisti, ktorí sa na dovolenkách fotografujú so skrotenými primátmi, nevedomky podporujú nevhodné zaobchádzanie so zvieratami. Tieto jedince sa často získavajú v prírode alebo v zajatí odtrhnutím mláďat v skorom veku od matky - mláďa vtedy priľne k človeku a ľahko sa s ním manipuluje. Zviera je nútené sedieť na obojku a reťazi a trpieť dotýkanie sa a fotografovanie s množstvom cudzích ľudí.
Keď nespolupracuje, prípadne je agresívne, je pre majiteľa zbytočné a končí v nevhodných priestoroch.
Prosíme Vás teda, nepodporujte fotografovanie sa so zvieratami.

VEDECKÝ NÁZOV
Cebus apella / Sapajus apella
DÁTUM NARODENIA
Gita: 1. 1. 2012, Johny, Chicco - unknown
KRAJINA PÔVODU
Pralesy (dažďové lesy) Južnej Ameriky

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Malpa hnedá a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI