Naši zverenci

Gibon bieloruký (lar) Klaudia & Lui

 

Klaudia & Lui, ktorý dodnes trpí traumou z odlúčenia

 Lui sa do našej starostlivosti dostal ako ročné mláďa od súkromnej osoby z nevhodných podmienok. Luiho odtrhnutie od matky ešte pred dovŕšením roku života mu spôsobilo psychickú traumu, preto ho môžete občas vidieť ako sa búcha chrbátikom o okno alebo stenu a často si cmúľa prst ako bábätká. Skúšali sme ho dať spolu s opičkou rovnakého druhu Klaudiou, ktorá sa k nám dostala zo ZOO, žiaľ neúspešne, a tak musia ešte chvíľu žiť oddelene.

Gibony bieloruké žijú v juhovýchodnej Ázii (Zadná India) a Malajzii (Sundské ostrovy). V pleistocéne boli rozšírené aj v Číne, Vietname, Laose a Indonézii. Obývajú daždové a horské lesy až do výšky 2 000 m n. m.

Gibony sú najmenšie žijúce ľudoopice a podobne ako ostatné ani oni nemajú chvost. Gibon bieloruký je najaktívnejší zo všetkých gibonov. Gibony nevedia plávať. Pohybujú sa veľmi rýchlo a jedným skokom preskočia dĺžku 8-10 m. Zadné končatiny pužívajú na chôdzu a horné končatiny, ktoré majú o 40% dlhšie než dolné, na udržiavanie rovnováhy.

 Sú aktívne počas dňa a z korún stormov zliezajú len výnimočne. Žijú v malých rodinných skupinách a zvláštnosťou je, že sú to jediné monogamné primáty. 

Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Klaudiu a Luia ďakujeme: LUCII HAJMOVEJ, LAJOS MÉSZÁROS a BACU DOBOS

VEDECKÝ NÁZOV
Hylobates lar
DÁTUM NARODENIA
2013 a 2015
KRAJINA PÔVODU
Juhovýchodná Ázia

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Gibon bieloruký (lar) a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI