Naši zverenci

Leňoch dvojprstý Lena

 

Lenivý deň

Leňoch dvojprstý žije v pralesoch v Južnej (a Strednej) Amerike na stromoch, zavesený na pazúroch.

Srsť im rastie opačne, ako je typické (srsť im rastie od brucha smerom k chrbtu a nadol).
Srsť leňocha sa stáva domovom rôzneho hmyzu, napr motýľov. Majú dlhé končatiny s dvomi (na predných končatinách) a tromi (na zadných končatinách) zahnutými pazúrmi, ktoré slúžia ako háčiky pri zavesení na stromoch, taktiež ako veľmi nebezpečná zbraň pri obrane.
Vyprázdňuje sa zhruba raz za desať dní, ale veľkou výnimkou nebolo ani raz za tridsať dní. Vtedy musia zísť na zem a stávajú sa ľahkým cieľom pre predátorov. Viac ako polovica leňochov zomiera mimo svojho stromu, ich pomalosť nemá s lenivosťou nič spoločné – je to spôsob, ako prežiť.

Majú aj premenlivú teplotu tela, ktorá aj počas dňa môže kolísať medzi 27 až 35 °C.
Spávajú veľmi dlho a prespia aj viac ako 22 hodín. Majú veľmi pomalé trávenie. Po zemi sa pohybuje rýchlosťou 2 m za minútu, na stromoch 3 metre za minútu.
Samica údajne „šprintuje" rýchlosťou 4 metre za minútu, keď počuje volanie svojho mláďaťa.

Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Lenu ďakujeme Bandimu. 

 

VEDECKÝ NÁZOV
Choloepus didactylus
DÁTUM NARODENIA
2015
KRAJINA PÔVODU
Južná Amerika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Leňoch dvojprstý a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI