Naši zverenci

Surikata vlnkavá Lui, Dui, Hui

 

Surikaty Lui, Dui, Hui

Surikaty žijú v južnej Afrike. 

Patria medzi šelmy. Dokážu uloviť a zneškodniť jedovaté hady a škorpióny a preto ich obyvatelia Afriky nechávajú žiť v okolí svojich obydlí.

Surikaty sa živia hlavne hmyzom, ale pojedajú aj malé cicavce, vajcia, plazy, rastliny. Nenechajte sa zmiasť ich milým vzhľadom, vedia poriadne pohrýzť.

Na život v piesčitom a horúcom prostredí sú prispôsobené – tmavá srsť okolo očí pohlcuje slnečné žiarenie a chráni im oči, uši sú pred pieskom a nečistotami chránené hustou srsťou.
Dlhými pazúrmi si surikaty vyhrabávajú tunely, kam sa schovávajú v prípade nebezpečenstva (dravé vtáky) a taktiež v podzemných chodbách prespia chladnú noc – tlačia sa na seba a navzájom sa zohrievajú.
Často ich vídať stáť na zadných labkách a rozhliadať sa – takto strážia svoje územie a rodinu.
Pri nebezpečenstve vydávajú varovné pískanie. Právo mať mláďatá má len dominantná samica v skupine.

Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na surikaty vlnkavé ďakujeme: Viktorii Antal, Marianne Mentelovej, Romanovi Grigarovi a Radke Minarechovej.

VEDECKÝ NÁZOV
Suricata suricatta
KRAJINA PÔVODU
Južná Afrika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Surikata vlnkavá a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI