Naši zverenci

Jaguár americký Maya

 

Maya už netrpí v stiesnených podmienkach
a jej cesta ku slobode

Mayu, našu jaguáriu slečnu, sme zachránili ako 3-ročnú od súkromného majiteľa, u ktorého žila vo veľmi stiesnených a nevhodných podmienkach. Pre šelmu, ktorá potrebuje pohyb to bolo trápenie. Šelmy nepatria do rúk súkromných osôb, nakoľko im nevedia vytvoriť dostatočne vhodné podmienky. V Malkia Parku sa jej snažíme vytvoriť aspoň lepšie podmienky, má podstatne väčší výbeh s jazierkom. Jaguáre milujú vodu, a tú si môže užiť až u nás.

Hlavnou oblasťou jeho výskytu je amazonský dažďový les. Ale okrem toho sa jaguár vyskytuje v takmer celej Južnej a Strednej Amerike, od Mexika až po Argentínu. Na život uprednostňuje tropický dažďový les, predsa však občas žije tiež v buši, alebo savane zarastenej stromami, húštinami, alebo trstinou.

Po tigrovi a levovi je jaguár tretia najväčšia mačkovitá šelma na svete.  Jaguár je samotár. S inými svojho druhu trávi čas iba keď je obdobie párenia alebo keď sa stará o mláďatká. Aby udržal ostatné jaguáre mimo svojho teritória, značkuje si územie močom alebo škrabancami na stromoch.

 Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Mayu ďakujeme : EVE BREZINOVEJ a TOMÁŠOVI BAMBUŠEKOVI

VEDECKÝ NÁZOV
Panthera onca
DÁTUM NARODENIA
17.5.2013
KRAJINA PÔVODU
Južná a Stredná Amerika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Jaguár americký a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI