Naši zverenci

Ťava dvojhrbá Nela

 

Nela sa narodila v cirkuse.

Keď k nám prišla mala rok aj osem mesiacov a navyše so zdravotnými problémami, ktoré v cirkuse neboli ošetrené. Hnis, ktorý sa jej v spodnej sánke vytváral, sme museli denno denne ošetrovať počas dvoch mesiacov.

Keďže sme v sánke našli 2 patologické otvory, museli sme vykonať RTG , na základe ktorého jej veterinár musel vytrhnúť poškodený zub.

Zvieratá narodené v zajatí môžu mať rôzne genetické anomálie a chronické infekcie.

Samice ťavy rodia mláďatá raz za dva roky. Následne počas 13 mesiacov produkujú 1 až 7 litrov mlieka denne. Počet všetkých domestikovaných tiav je približne 15 miliónov, pričom väčšina žije v severnej Afrike a západnej Ázii. Pôvod ťavy dvojhrbej je však v strednej Ázii. Dá sa vidieť v regióne od Kazachstanu po severné Mandžusko. Rovnako ako ťava jednohrbá (dromedár) bola domestikovaná už v dávnej minulosti. Dnes je, vo voľnej prírode, na pokraji vyhynutia.

Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Nelku ďakujeme Adriane Prívara.

 

VEDECKÝ NÁZOV
Camelus bactrianus
DÁTUM NARODENIA
30.4.2017
KDE JU/HO NÁJDETE
Juhozápadné Mongolsko

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Ťava dvojhrbá a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI