Naši zverenci

Lev púšťový Suria

 

Levica Suria

Suria patrí do skupinky našich prvých zverencov Malkia Parku a je maminkou Adelle a Diega. Šelmy nepatria do súkromných rúk, nakoľko ich starostlivosť je náročná , či už finančne alebo z pohľadu starostlivosti a výchovy týchto šeliem, ktoré nemajú slúžiť ako domáci maznáčikovia pre chvíľkové pobavenie.

Lev je najväčším predátorom v Afrike, samci môžu narásť až do dĺžky 3 metre od špičky nosa po koniec chvosta a môžu vážiť priemerne medzi 180–226 kg. Ich rev je počuť približne na 5–8 km a bez vody vydržia 3-4 dni.

Pred storočím sa populácia levov hýbala na úrovni 200.000 jedincov. Dnes ich je menej ako 30.000 a až 80 % zvierat zmizlo zo svojich pôvodných území.

Levy, králi šeliem sú populárnym symbolom majestátnosti a odvahy po tisícročia. Čo sa deje s týmto ikonickým zvieraťom? Ľudský faktor je hlavnou príčinou znižovania ich populácie. Ich hrozbou je vo voľnej prírode pytliactvo, strata biotopu až po lovenie trofejí. Levy sú stále týrané v cirkusoch po celom svete.

 

VEDECKÝ NÁZOV
Panthera Leo
DÁTUM NARODENIA
10.6.2010
KRAJINA PÔVODU
Afrika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Lev púšťový a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI