Naši zverenci

Tiger sibírsky/ussurijský Timur

 

Dnes už Timur nemusí utekať

Timur sa narodil v zajatí na Slovensku v súkromnom chove a bol odvrhnutý mamou tigricou. Do Malkia Parku prišiel s oškretým noštekom, ktorý si spôsobil keď chcel utiecť z malej klietky, v ktorej ho držali. Jazva mu ostala, no u nás mu už nič nehrozí a nemá dôvod utekať, keďže mu poskytujeme lásku a starostlivosť.

Na začiatku 20.storočia bolo v celom rozsahu okolo 100 tisíc tigrov. Dnes sa v prírode vyskytuje približne len 3000 až 4500.

Sibírske tigre sú najväčšie zo všetkých poddruhov tigrov. Samci vážia 180-306 kg čiže sú väčší ako samičky (100-167kg). 29. Júl je Medzinárodným dňom tigrov, vyhlásili ho v roku 2010 na Medzinárodnom fóre o problematike zachovania tigrov na Zemi, ktoré sa konalo v Sankt-Peterburgu. Sumit sa zjednodušene označuje aj ako "tigrí samit”.

Tigre milujú vodu, a preto každý z nich musí mať aj v zajatí svôj bazénik. Jednou z najvýraznejších charakteristík tigra sú ich pruhy. Každý tiger má svôj vlastný odlišný vzor, ako má človek otlačky prstov a tým sú jedineční. Ich koža je rovnako pruhovaná ako srsť.

 Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Timura ďakujeme: MARIÁNOVI ŠEVČÍKOVI 

VEDECKÝ NÁZOV
Panthera tigris altaica
DÁTUM NARODENIA
24.6.2016
KRAJINA PÔVODU
Východné Rusko

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Tiger sibírsky/ussurijský a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI