Naši zverenci

Vlk čierny Vlk čierny

 

Majestátny vlk čierny

Vlci sa do našej starostlivosti dostali zo zoo, kde boli premnožení. Žiaľ hrozila by im smrť, ak by sme sa ich neujali, preto majú u nás nový domov.

Vlk čierny žije v Severnej Amerike v oblasti Alijašky a Yukonu, okrem tundrovitej oblasti na pobreží Arktídy. Vlk čierny má obvykle tmavú farbu, nejčastejšie čiernu alebo hnedú, prípadne čiernu v zmesi s hnedou, šedou alebo bielou. Vlk čierny je v dospelosti pomerne veľký, meria 150 až 210 cm na dĺžku od špičky nosu ku koncu chvostu. Dospelý vlk váži 45 až 54 kg. Je to v súčasnej dobe pravdepodobne najväčší vlk v Severnej Amerike.

Vlk čierny loví predovšetkým karibu, losy, bizóny, divoké ovce, králiky a sysly. Pohybuje sa v svorkách, ktoré majú päť až osem dospelých členov.

Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na vlkov ďakujeme: MARTINOVI SETNICKÉMU

VEDECKÝ NÁZOV
Canis lupus pambasileus

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Vlk čierny a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI