Naši zverenci

Gepard štíhly Zeus

 

Zeus má božské podmienky pre život

Krásny gepard Zeus sa dostal do našej starostlivosti od súkromnej osoby ako päťročný z nevhodných podmienok, kde nemal dostatočný priestor a podmienky na život. Pre šelmu, ktorá potrebuje pohyb to bolo trápenie. Šelmy nepatria do rúk súkromných chovateľov. U nás žije v spoločnom výbehu s Mary a Dianou a užívajú si jeden druhého. Narozdiel od sestričiek bol na tom lepšie aspoň zdravotne.

Gepardy dnes patria medzi ohrozené druhy nielen kvôli strate ich prirodzeného prostredia ale aj pytliactvu. V Ázii už takmer vymizli, gepard stredoázijský je s najväčšou pravdepodobnosťou vyhubený, gepard indický je kriticky ohrozený. Malá populácia (max. 200 jedincov) snáď ešte prežíva v nedostupných oblastiach Iránu a Pakistanu.

Vo voľnej prírode dnes žije iba 7100 jedincov a z toho najväčšia populácia gepardov žije v Namíbii, 2 000 – 3 000 jedincov.

Pôvodne areál geparda zahŕňal Afriku, Arabský polostrov, Blízky východ a Indiu. V súčasnosti sa vyskytuje predovšetkým v strednej, západnej a južnej Afrike.

Gepardy patria medzi najrýchlejšie cicavce na svete. V behu na krátku vzdialenosť dosahuje rýchlosť 110km/h.  Takýto rýchly beh je pre geparda veľmi vyčerpávajúci a rýchlo sa rozhorúči. Asi po 400 metroch si musí oddýchnuť. Gepard ako jediná mačka nemôže zatiahnuť pazúry (a preto im pomáhajú aj pri behu) .

 Za ADOPČNÝ PRÍSPEVOK na Zeusa ďakujeme: ZUZANE JAŠÍKOVEJ a LENKE POLÁČKOVEJ

VEDECKÝ NÁZOV
Acinonyx jubatus
DÁTUM NARODENIA
2010
KRAJINA PÔVODU
Afrika

Vedeli ste, že?

Odhaduje sa, že zo všetkých živočíšnych druhov, ktoré žili na Zemi, už viac ako 99 percent vyhynulo. V minulosti bolo vymieranie prirodzenou súčasťou evolúcie. O tom, kto prežije, rozhodovala príroda. Dnes je to inak. Väčšinou o tom rozhoduje človek. Do Červenej knihy ohrozených druhov každoročne pribúdajú ďalšie a dalšie zvieratá.

Stupeň ohrozenia ukazuje, akú šancu na prežitie majú jednotlivé živočíšne druhy. Pri zaraďovaní do kategórií sa zvažuje množstvo faktorov ako počet prežívajúcich kusov, prírastok či úbytok v populácii, známe hrozby alebo možnosti chovu v zajatí.

Gepard štíhly a jeho stupeň ohrozenia:

 

Najmenej ohrozený (LC)Takmer ohrozený (NT)Závislý od ochrany (CD)Zraniteľný (VU)Ohrozený (EN)Kriticky ohrozený (CR)Vyhynutý vo voľnej prírode (EW)Vyhynutý (EX)


< späť na NAŠI ZVERENCI