Bánjunk emberségesebben

AZ ÁLLATOKKAL

Ne engedjük, hogy méltatlan körülmények között szenvedjenek tovább és teremtsük meg számukra egy nyugodt és békés élet feltételeit.

A polgári társulás vagyunk

MALKIA PARK

Küldetésünk a macskafélék megmentése a cirkuszokból és a magántartások vagy állatkertek nem megfelelő körülményei közül.

Más olyan állatfajok is menedékre leltek nálunk, akiket kínoztak, vagy már nem tartottak rájuk igényt. Sajnos ezek az állatok a vadonban már nem élnék túl, ezért magánforrások segítségével megteremtettük számukra parkunkban egy jobb és tisztességes élet feltételeit. Mindezek felett célunk az emberek tájékoztatása a veszélyeztetett fajok és a természetvédelem helyzetéről, valamint az emberek motiválása az állatok tisztelete és szeretete iránt.

A Malkia Park (Big Cats Rescue) 2022. május 5-én hivatalossan is megszerezte az első magán állatkert titulust Szlovákián és egyben az első állatkert, amely a Szlovák Köztársaság független korszakában keletkezett.

Köszönjük, hogy Önök számára sem közömbösek az állatok.

Az állatok szűk ketrecekben utaznak hosszú kilométereket városról városra. Kizárólag az emberi kapzsiság és profithajszolás okán lesz belőlük akaratukon kívül bohóc a publikum rövidtávú szórakoztatására. Ez igazságtalan, de főleg teljesen természetellenes. Gondolja, hogy az értelmetlen utasítások teljesítése örömet szerez az állatnak, hogy örül például a tüzes karikán való átugrásnak (mivel fél a tűztől)? Természetesen nem, mert minden egyes utasítás teljesítése mögött több órás fájdalmas kiképzés és az állat természetének elnyomása áll. Viszont mi nem szeretnénk, hogy szenvedjenek az állatok, igaz? Ha nem fogunk állatos cirkuszokba járni, akkor nem lesz bevételük, és nem fogják tudni fenntartani azokat. A cirkusztulajdonosoknak nem lesz érdekük fogságban tartani állatokat. Jogszabályaink egyelőre nem tiltják az állatos mutatványokat a cirkuszokban. Viszont több országban már ezt megtették, és mi csak bízhatunk benne, hogy hamarosan Szlovákiában is sor kerül erre.

Túl azon, hogy a szabadon élő állatokat az ember vagyonszerzés céljából befogja, vagy azokra vadászik (gyakran törvényellenes módon, bundájuk, agyaruk, vagy más – a feketepiacon magasan értékelt - testrészük miatt), a folyamatosan növekvő népszaporulat is egyre több teret igényel, amit az állatok életteréből vesz el. Az ember megsemmisíti az élőkörnyezetet, pusztítja az eredeti élőhelyeket (lápok, szavannák, természetes erdők és őserdők), és ezeket ültetvényekkel, és egyéb, nagy hasznot hozó termeléssel helyettesíti. Az állatok elveszítik otthonaikat, állományaik sorvadnak. Tudta, hogy a legtöbb csokoládé, margarin, snack szelet, vagy kozmetikum pálmaolajat tartalmaz? A guineai olajpálma terméséből gyártják. Igen nagy rá a kereslet, még ha egészségre ártalmasabb is, mint a repce vagy a napraforgóolaj, de jóval olcsóbb azoknál. Az olajpálmát ültetvényeken termesztik, melyek Indonéziában és Malajziában hatalmas kiterjedésben lépnek az eredeti eső erdők helyébe. Emiatt sok állatfaj (említhetjük például a ritka orángutánokat és szumátrai tigriseket) veszíti el búvóhelyét. Ön is hozzájárulhat megmentésükhöz azzal, ha figyelmesen áttanulmányozza az élelmiszereken található címkéket és korlátozza azon termékek megvásárlását, amelyek pálmaolajat tartalmaznak. Mi is így teszünk a MALKIA PARKBAN, ezért nálunk nem talál pálmaolajat tartalmazó termékeket.

Az értékes bundájukért tartott állatok rövid életüket embertelen körülmények között élik, és gyakran kimondhatatlanul drasztikus módon fejezik be. És mindezt csak azért, hogy az exkluzivitásra irányuló értelmetlen emberi vágyakozás beteljesüljön. Napjainkban, amikor köszönhetően a fejlett technológiának képesek vagyunk a legkülönfélébb, tökéletes műszaki tulajdonságokkal rendelkező ruhaipari alapanyagok előállítására, olyan műszőrmék gyártására, melyek az állatitól nem megkülönböztethetők, legfőbb ideje kimondani, hogy a szőrme az állatoké. Mivel ők azzal születnek. Nem feledkezhetünk meg a kozmetikumokról sem. Sok szépségipari vállalat vizsgálja termékeit még állatokon, melyek hosszú távon szenvednek, és kínok között pusztulnak el. Csak rajtunk múlik, hogy gondosan válasszunk gyártót és a megfelelő terméket.

Malkia Park

A dióspatonyi Malkia Park 2016. június 4-án nyitotta meg először kapuit. Nevét azután a nőstényoroszlán, Malkia után kapta, akit elsőként mentettünk meg. Ez a név szuahéli nyelven királynőt jelent, és mivel az oroszlán az állatok királya, a Malkia Parkot akár királyi parknak is nevezhetjük. A nálunk menedékre talált állatok többsége már fogságban született, ezért a vadonban nem élnék túl. Még ha a valódi szabadságot nem is adhatjuk meg nekik, szeretetteljesen gondoskodunk róluk, hogy valóban királyként érezzék magukat nálunk.

A macskafélék több képviselője (oroszlánok, tigrisek, párducok, jaguárok, hiúzok, pumák, gepárdok) is otthonra talált nálunk. Közelről tekinthet meg gibbonokat, csuklyásmajmokat és makikat, papagájokat, szurikátákat, vagy akár teknősöket is. A patásokat (zebrák, teve, szamarak, birkák, kecskék, lámák), nyuszikat, kengurukat, selyemtyúkokat és pávákat meg is simogathatja, vagy megetetheti a nálunk vásárolt eledellel.

Parkunk teljesértékű üzemeltetése anyagilag nagyon megterhelő, ezért végtelenül hálásak leszünk mindennemű támogatásért. A megszerzett pénzeszközöket az utolsó centig védenceink étkeztetésére és állatorvosi ellátására, gondozóink fizetéseire, valamint a kifutók növelésére fordítjuk.

Köszönjük, hogy Ön is Malkia Pozitív!

 

TÁMOGASSON MINKET
 

 

Pártfogoltjaink

 • Malkia  Oroszlán  Malkia
 • Adelle - R.I.P.  Oroszlán  Adelle - R.I.P.
 • Alex & Diego  Oroszlán  Alex & Diego
 • Benji & Baghira  Leopárd  Benji & Baghira
 • Brutus  Eurázsiai hiúz  Brutus
 • Carmen  Tiger bengális fehér  Carmen
 • Cattleya  Ködfoltos párduc  Cattleya
 • Cezar  Oroszlán  Cezar
 • Clyde (Bonnie - R.I.P.)  Puma  Clyde (Bonnie - R.I.P.)
 • Diana & Mary  Gepárd  Diana & Mary
 • Elza  Oroszlán  Elza
 • Franco & Nero  Jaguár  Franco & Nero

Támogatóink