Papagáj sivý

Psittacus erithacus

Pepo & Lola

Grey parrot
Inteligentní vtáčí priatelia

Naše papagáje sivé (zvaných aj žakovia) môžete vidieť v expozícii afrických druhov papagájov. V Malkia Parku sme im poskytli vonkajšiu volieru aj vnútorný vykurovaný priestor, tzv. zimovisko. Sú to skvelé a učenlivé vtáky. Lola je kontaktnejšia. Pepo je naopak ten, ktorého najviac potešia nové hračky a hlavolamy, ktoré rád v pokoji lúšti. Trpezlivého návštevníka dokážu pozdraviť alebo mu predviesť svoje iné naučené zvuky.

Papagáj sivý nehýri toľkými farbami ako jeho juhoamerickí príbuzní. Jeho mäkké perie je sivé, konce krídel má čierne a líca biele. Chvost sa skladá zo žiarivo červených kormidlovacích pier. Horná čeľusť zobáku je spojená s lebkou kĺbom, vďaka čomu je pohyblivá. Dolnou čeľusťou môže papagáj hýbať dopredu a dozadu. Vďaka tomu sa jej okraje brúsia o priečne zárezy na hornej čeľusti. Papagáj sivý používa zobák pri šplhaní ako “tretiu nohu”. Nohy papagájom slúžia nielen na šplhanie po stromoch, ale aj na podávanie potravy do zobáka. Oba vonkajšie prsty smerujú dozadu a oba vnútorné dopredu, čo im umožňuje efektívny úchop predmetov.

Papagáj sivý

Psittacus erithacus

Pepo & Lola

Grey parrot
Inteligentní vtáčí priatelia

Dátum vyliahnutia

22.11.2014

RAD

papagájotvaré

čeľaď

papagájovité

DĽŽKA TELA

33-40 cm

HMOTNOSŤ

až 450 g

DĽŽKA ŽIVOTA

v zajatí aj 50-80 rokov

INKUBAČNÁ DOBA

30-32 dní

STAROSTLIVOST O MLÁDATÁ

až 80 dní

POČET VAJEC

3-4 vajcia

Výskyt

stredná Afrika

Potrava

semená, orechy, ovocie, listy a kvety

Naše papagáje sivé (zvaných aj žakovia) môžete vidieť v expozícii afrických druhov papagájov. V Malkia Parku sme im poskytli vonkajšiu volieru aj vnútorný vykurovaný priestor, tzv. zimovisko. Sú to skvelé a učenlivé vtáky. Lola je kontaktnejšia. Pepo je naopak ten, ktorého najviac potešia nové hračky a hlavolamy, ktoré rád v pokoji lúšti. Trpezlivého návštevníka dokážu pozdraviť alebo mu predviesť svoje iné naučené zvuky.

Papagáj sivý nehýri toľkými farbami ako jeho juhoamerickí príbuzní. Jeho mäkké perie je sivé, konce krídel má čierne a líca biele. Chvost sa skladá zo žiarivo červených kormidlovacích pier. Horná čeľusť zobáku je spojená s lebkou kĺbom, vďaka čomu je pohyblivá. Dolnou čeľusťou môže papagáj hýbať dopredu a dozadu. Vďaka tomu sa jej okraje brúsia o priečne zárezy na hornej čeľusti. Papagáj sivý používa zobák pri šplhaní ako “tretiu nohu”. Nohy papagájom slúžia nielen na šplhanie po stromoch, ale aj na podávanie potravy do zobáka. Oba vonkajšie prsty smerujú dozadu a oba vnútorné dopredu, čo im umožňuje efektívny úchop predmetov.

Stupeň ohrozenia:

ex

Vyhynutý

ew

Vyhynutý vo vol’nej prírode

cr

Kriticky ohrozený

en

Ohrozený

vu

Zranitelný

nt

Takmer ohrozený

lc

Málo dotknutý